Agy-A-Lap

 • 2016.05.14 16:42

  Egy Szelet jóság és finomság - interjú Mester Ákossal

  Egy Szelet jóság és finomság - interjú Mester Ákossal

  Biztosan sokan hallottatok már a 2011 –ben útjára indított Szelet! pizzázóról, sőt, már ettetek is náluk. De azt lehet nem tudjátok, hogy ki áll az egész mögött, ezért készítettünk nektek egy interjút Ákossal, a hely tulajdonosával, így most mindenre fény derül!

  Eper: Már egy jó ideje hűséges partnerei vagytok az Agy-a-lapnak. Honnan indult ez az együttműködés?

  Ákos: Én is a BGF-re jártam felsőoktatási szakképzésre, ahonnan aztán továbbmentem főiskolás képzésre, kereskedelem szakot tanultam távoktatásban.

  Mikor kezdtél el azon gondolkodni, hogy saját céget alapítasz?

  Már nagyon régóta, legalább 10 éve. Persze eleinte alkalmazottként dolgoztam az ingatlanpiacon, aztán mikor beköszöntött a válság, meghoztam a döntést, hogy nyitni kéne valahova másfele. Ekkor határoztuk el egy barátommal, hogy belevágunk. Az induláskor Szántó Szilvia nagyon sokat segített a tanácsaival, amiért hálás vagyok neki.

  Mik voltak az eredeti tervek, célok?

  Mindenképpen könnyen megfizethető, de minőségi vendéglátást szerettem volna nyújtani, ahol nem kell meggondolnia az embernek, hogy be mer-e menni, és ki tud-e fizetni 200 Ft-ot egy szelet pizzáért, mert ezt bárki megteheti. Ez volt az alapkoncepció. Fontos volt, hogy olyan helyet válasszunk, ahol sok ember megfordul, ezt sikerült is megvalósítani a Vígszínház mellett. A cél pedig az volt, hogy egy független életet alakíthassak ki, ne mások döntsenek az életemről, és hogy én oszthassam be az időmet.

  Mik a jövőbeli terveitek?

  Terveink között van a legelejétől, hogy nyitunk egy újabb üzletet, ám kiderült, hogy nem elég, ha  finanszírozni tudjuk, a legnehezebb jó helyszínt találni. Még nem sikerült olyat találni, amire szívesen rábólintottunk volna. Ezért van egy üzletünk még.

  Felfigyeltem a múltkor egy kiírásra, miszerint, aki megengedheti magának, ajándékozhat egy szelet pizzát, vagy kávét a rászorulóknak. Nagyon szimpatikus ez a lehetőség, hogyan működik ez nálatok, honnan jött ez az ötlet?

  A barátom, aki egyben a munkatársam is, talált rá erre az amerikai kezdeményezésre az interneten. Mivel szerintem fontos, hogy aki megteheti, az igenis támogasson másokat pénzzel vagy a munkáján keresztül, így ez nagyon szimpatikus volt számomra is. Magyarországon is már elkezdték páran néhány éve, mi is elsők között csatlakoztunk hozzájuk. Szerencsére mi pont az a szegmens vagyunk, ahova be mernek menni az emberek, mert például egy jól menő (luxus)étterembe nem fog betérni egy nyugdíjas vagy egy hajléktalan. Ehhez hozzátartozik az is, hogy három egész pizzát ki szoktunk sorsolni havonta a partnerek között, amit a nyertesek sokszor felajánlanak rászorulóknak, úgyhogy ez a rendszer jól működik, többször is megkerestek minket, mikor a tv-ben erről szó volt.

  Egyszer láttam Péter bácsit, aki a kerületben fuvarozza az időseket a konflisával, és megláttam rajta a neveteket…

  Másfél éve találkoztunk vele, és tudtuk, hogy segítségre lenne szüksége, mert kell ennek a kocsinak egy parkolóhely, illetve akkumulátort kell cserélni benne. Szerintünk ez egy nagyon szép kezdeményezés volt tőle, szerettük volna támogatni, így egy évig finanszíroztuk a költségeinek egy részét. Így került fel a hirdetésünk a kiskocsijára.

  Sokat vagy külföldön…

  Ezt honnan veszed? (nevet)

  Mikor beszélünk, sokszor ott vagy, meg a képek alapján így látom, bár lehet, hogy én írok mindig jókor. Gondolom szeretsz nagyon utazni, illetve biciklizni.

  Igen, versenyeztem régebben, így ez megmaradt azóta is.

  Kirándulni is szoktatok menni biciklivel?

  Kirándulni… hát inkább edzés jelleggel szoktunk járni mountain bike-kal, és kirándulni gyalog megyünk.

  Külföldre is szoktatok menni két keréken?

  Idén voltam először a barátaimmal Horvátországban, amúgy talán egyszer-kétszer vittem külföldi nyaralásra a kerékpárt magammal, úgyhogy hál’ Istennek ilyesmit is sikerül néha összehozni.

  Köszönöm szépen, hogy szántál ránk időt, további sikerekben gazdag éveket és bővülést kívánunk nektek!

   

   

 • 2016.04.12 10:25

  RUDIMENTAL JÖN AZ EFOTT-RA

  Rudimental jön az EFOTT-ra

  Buli reggel 8-ig!

   

  Zomboy után jön a következő külföldi név az EFOTT 2016-os palettájáról! A Rudimental érkezik a Velencei-tó partjára, így jóvoltából olyan slágerekre tombolhat a közönség, mint a Waiting All Night és a Feel The Love. A brit kollektíva a legnagyobb hazai kedvencek mellett lép majd az egyetemisták

  fesztiváljának nagyszínpadára.

  John Newman, Ella Eyre, Ed Sheeran – csak néhány név azon előadók közül, akik az utóbbi években közreműködtek a Rudimental sikerdalaiban. A brit formáció 2012-ben robbant be a köztudatba a Feel the Love című szerzeményükkel, azóta pedig üzembiztosan szállítják a jobbnál jobb dalokat. A négy srác főként drum’n’bass-ben utazik, de szerzeményeikkel nemcsak a műfaj kedvelőinek szívét hódították meg; az itthoni játszási listákat is bevették. Tavaly ősszel megjelent We The Generation című albumukLay It All On Me című számaazonnal a rajongók kedvence lett.

   

   

  A srácok, ha idejük engedi,a fellépéseket követően szívesen töltenek el egy-egy bulis estét, Magyarországot és italkínálatát pedig elmondásuk szerint nagyon megkedvelték, így minden esély megvan rá, hogy az EFOTT-koncert után ők is a Velencei-tó partján csapatják majd a bulit.

   

  -A legjobb terv mindig az, ha nincs terv. Mindannyian barátkozós srácok vagyunk, viszont nem sokan tudják, hogyan is nézünk ki valójában, ezért inkognitóban tudunk maradni, így könnyebb elvegyülni– nyilatkozta a Rudimentalból Amir Amor az askmen.com-nak. – Általában a szervezők ajánlanak nekünk egy szimpatikus helyet, ahol elkezdhetjük az estét, ott találkozunk pár új baráttal, akikkel már együtt megyünk tovább.

   

  A brit fenegyerekek mellett idén is a legnagyobb hazai kedvencek pörgetik majd a hangulatot Velencén július 12-17. között. Egészen biztos, hogy felcsendül majd az EFOTT 40-en debütáló Gyere és Táncolj a Wellhellotól, lehet majd Ülni.Örülni.Megőrülni a Halott Pénz legújabb dalaira, de a húrok közé csapnakLukács Laciék is, és természetesen a Majka&Curtis rajongók sem maradnak rap-etlenül.

   

  -Idei,minden eddiginél grandiózusabb nagyszínpadunkrahazánk népszerű előadói és zenekaraiextra produkciókkal is készülnek, így többet és mást is mutatnak, mint amit megszoktunk tőlük – árulta el Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója. – A korábbi évekhez képest még több zenei helyszínünk lesz, számos stílusirányzattal, ráadásul és közkívánatra még hosszabb nyitva tartással: reggel 8-ig lehet tombolni. A kínálatban arra törekszünk, hogy üzembiztosan megtalálja mindenki a számára legmegfelelőbb bulihelyet.

   

  A megduplázott területen szerveződő fesztivál idén is kitart az egyetemistabarát árak mellett, úgy a belépő, mint a helyszíni fogyasztás tekintetében – tájékoztattak a szervezők.

   

  EFOTT – 2016. július 12-17. között ismét a Velencei-tó partján, csak szabadon...

 • 2016.01.24 13:06

  Programajánló

  A vizsgaidőszaknak vége van, újra itt a szorgalmi időszak. Fontosnak tartom, hogy a sok megterhelő vizsga után egy kicsit pihenjen az ember. Most egy sporteseményre hívnám fel a figyelmeteket! Az agyunkat is pihentetni kell egy rövid időre, erre tökéletes program egy sportesemény megtekintése.

   

  2016. február 2. és 13. között rendezik meg a 10. UEFA Futsal Európa Bajnokságot, Szerbiában. A tornán 12 résztvevő ország szerepel majd, a mérkőzéseket két helyszínen játsszák: a csoportmérkőzéseket a Pionir Arénában, a negyeddöntőket, középdöntőket és a döntőt pedig a 25000 fős Belgrade Arénában. Ez azért is különös számunkra, mert egy nagyszerű bravúr miatt Magyarország is részt fog venni a kontinens viadalon. Még tavaly ősszel egy fantasztikus mérkőzésen, a hosszabbítás utolsó másodpercében szerzett találattal a magyar futsalválogatott Debrecenben 4-3-ra legyőzte Romániát az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, így a 2-2-es első mérkőzést követően kijutott a kontinensviadalra.

   

  Az Európai Labdarúgó-szövetség elkészítette a pontos menetrendet a futsal Európa-bajnokságra, amelynek első estéjén már pályára lép a magyar válogatott. A sorsoláson az első kalapból talán a legnehezebb ellenfelet, Spanyolországot kapták meg a mieink. A második kalapból azonban Ukrajnát húzták ki nekünk, amely a verhető kategóriába tartozik. Minden hármas csoportból kettő-kettő jut tovább, így alakul ki a legjobb nyolc mezőnye, és ez a Sito Rivera szövetségi kapitány vezette csapat célja.

   

  A csoportok megoszlása a következő:

  A- csoport: Szerbia, Portugália, Szlovénia

  B- csoport: Spanyolország, Ukrajna, MAGYARORSZÁG

  C- csoport: Oroszország, Horvátország, Kazahsztán

  D- csoport: Olaszország, Csehország, Azerbajdzsán

   

  A magyar válogatott 2005-ben és 2010-ben jutott ki az Európa-bajnokságra, ám eddigi öt meccsén öt vereséget szenvedett, 11-23-as gólkülönbség szerepel a neve mellett. Februárban igyekeznek Dróth Zoltánék jobb eredményeket elérni.

   

  Itt az ideje javítani a mérlegen. Szurkoljunk együtt a magyar válogatottnak a Futsal Európa Bajnokságon! Én biztosan ezt fogom tenni. Te se maradj ki a sorból!

   

                                                                                                                                                                              Írta: Imecs Attila

   

 • 2015.12.06 18:28

  Téli programajánló

  A hideg beköszöntével egyre kevésbé mozdulsz ki otthonról? Nem tudod, hol találod a legjobb programokat? Budapesten télen is rengeteg lehetőség van a kikapcsolódásra. Cikkünkből kiderül, hova érdemes ellátogatnod idén decemberben.

  Jégkorcsolyázás

  A Városligeti Műjégpálya idén is megnyitotta kapuit a korcsolyázás szerelmesei előtt.A közelgő vizsgaidőszakban remek feszültséglevezető hatása lehet egy kis mozgásnak a friss levegőn - este, a hóesésben különösen hangulatos. A jegyárak naptól és napszaktól függően változnak, diákoknak 800 és 1500 forint közöttiárat kell fizetniük. Ha csoporttársaiddal mennétek, kedvezményesebb áron vásárolhatjátok meg belépőiteket, 10 fő felett 300 forint/fő a jegy.A helyszínen lehetőséget biztosítanak korcsolya kölcsönzésre, élezésre és oktatásra. A pálya november 25-től február közepéig tart nyitva.A hét minden napján várják a korcsolyázni vágyókat.

   

  Széchenyi Fürdő

  Ha a Városligetben jársz, mindenképp érdemes ellátogatnod a Széchenyi Fürdőbe, amely Európa egyik legnagyobb termálfürdője. 21 medence közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet. A kültéri medencék forró, gőzölgő vizében való fürdőzés és a hulló hó kellemes párosítás lehet. Sajnos a jegyárakat nem a diákok pénztárcájára szabták, a fürdőben nincs diákkedvezmény, de mindenképpen megéri kifizetni azt a 4200 forintot. A belépő ára wellness szolgáltatásokat is tartalmaz. Egy kis szauna, pezsgőfürdő és masszázs biztosan neked is segít ellazulni a karácsony előtti rohangálós, tanulós időszakban.

  Karácsonyi vásárok

  A legnépszerűbb karácsonyi vásárnak évek óta a Vörösmarty tér ad otthont. Ezen kívül még számos vásár látogatható Budapesten, például a Bazilikánál, a Palotanegyedben, a Millenáris Parkban vagy Óbudán a Fő téren, hogy csak néhányat említsek. A karácsonyi vásárok elengedhetetlen tartozéka a kürtőskalács és a sült gesztenye. Ha vásárlás közben megszomjaznál, mindenképp ajánlom a forralt bort. Rengeteg féle ízesítésben kapható. A forró csoki is remek szomjoltó, és kiváló arra, hogy felmelegítsd magad ebben a hideg időben.

  A diótörő

  A Magyar Állami Operaház színpadán minden év decemberében műsorra tűzik A diótörő című klasszikus karácsonyi mesebalettet. Belépni az Operaház több mint 130 éves, impozáns épületébe, és belülről megcsodálni azt, már önmagában katartikus élményt nyújt. Az előadás pedig garantáltan meghozza a karácsonyi hangulatodat. Személy szerint, nekem ez a kedvenc balettem, nálunk A diótörő nélkül nincs karácsony.

  Írta: Repa Orsolya

 • 2015.11.12 07:17

  Programajánló novemberre

  Vendéglátós és gasztronómiát kedvelő olvasóinknak:

  Mitiszol fesztivál

  November 14, Budapest, Millenáris D csarnok

  Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 5. alkalommal rendezi meg nagyszabású kóstolóját, amely évről évre igyekszik egyre többet kínálni azoknak, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Idén 11 borvidéket, közel 30 borászatot és 100 bort vonultatnak fel a sétáló borkóstolón, ám idén már - hasonlóan az igényességre törekvő - más italokkal és ételekkel is találkozhatnak azok, akik jegyet váltanak a rendezvényre. A jegyárakról és a fesztivál pontos menetéről további információkat találhattok a www.mitiszol.huweboldalon.

   

  XII. Újbor és Sajt Fesztivált

  2015.november 28-29, Budapest, Vajdahunyadvár

  Idén már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Újbor és Sajt Fesztivált a Városligeti Vajdahunyadvár Magyar Mezőgazdasági Múzeumában,ahol lehetőségetek nyílik megismerkedni Magyarország legkiválóbb újboraival és kézműves sajtjaival. Mi lehet annál jobb,mint eltölteni egy nagyszerű hétvégét Budapest egyik legszebb zugában, miközben honfitársaink gasztronómiai csodáival kényeztethetjük ínyenc hasunkat? Ha úgy érzed, tökéletes családi programnak, szakmai tapasztalatok bővítésére, vagy éppen első randevúnak, és szeretnél többet megtudni az eseményről, keresd fel a www.ujboressajtfesztival.huweboldalt, ahol minden további információt rendelkezésedre bocsátanak.

  A spirituális világ, a filozófia és a pszichológia kedvelőinek:

  Kerekasztal-beszélgetés a halálról és túlvilágról

  2015.november 14, Főnix Kultúrműhely, 1085 Budapest, Rigó utca 6-8.

  „Az utolsó utazás, átlépés a nagykapun, az átalakulás helye, kilépés a fényre. Boldogság vagy büntetés, pokol vagy mennyország? Nirvána? Boldogok szigete? Esetleg egy újabb születés? Megsemmisülünk vagy csak egy átmeneti állapotba kerülünk? Véglegesen elszakadunk szeretteinktől? Hova megyünk és mi vár ránk… odaát?”

  A már gyermekkorunk óta minket is nyugtalanító, minden valláson és filozófiai irányzaton átívelő kérdéskörön nyugvó rendezvény érdekesebbnél érdekesebb szemszögekből igyekszik megközelíteni, és választ adni a nagy kérdésre. Te mit gondolsz? Ha érdekel a rendezvény és más ehhez hasonló filozófiai és spirituális témájú program, keresd fel a www.ujakropolisz.hu weboldalt.

   

  Férfi? Nő? Mi a különbség?

  2015. november 21, 1084 Budapest, Rákóczi tér 2.,2. emelet

  NŐKÉRDÉS - a Feldmár Intézet programsorozata nőkről, nőknek és férfiaknak.

  Mert bizony örök rejtély, hogy mi is járhat egy nő fejében.A lányoknak/nőknek azért ajánlom,mert sokszor még mi magunk sem tudjuk biztosan, mitől nő egy nő, a fúknak/férfiaknak pedig azért,mert ha mi nem tudjuk,nekik még nehezebb lehet. Ha érdekel a rendezvény, jelentkezhetsz, és többet megtudhatsz róla a www.feldmarintezet.hu oldalon.

   

  Az adrenalin- és játékkedvelőknek:

  ExitPointGames

  Fogas kert 1072 Budapest, Akácfa u. 49.

   

  Magyarország egyik legszínvonalasabb szabadulós játéka.

  Ugyan ez a program nem csak novemberre vonatkozik, de biztosan jó hír lesz azoknak, akik szeretik a szabadulós játékokat. Jelenleg hatalmas kedvezmény vonatkozik a diákigazolvánnyal rendelkező tanulókra, ugyanis most a 3-5 fős játék ára 13500 Ft helyett 7500 Ft, vagyis közel 45% kedvezménnyel, a 2 fős játék áráért játszhattok.
  A kedvezmény csak a diákigazolványok helyszínen történő felmutatásával érvényesíthető!

  További információért keresd a www.exitpointgames.huoldalt.

   

   

  Horror Cirkusz

  Budapest,Felvonulási tér(Dózsa György út)

  A Halloween véget ért,de neked nem volt elég? Szeretsz félni? Szereted, ha valami bizarr és ijesztő? Bátornak érzed magad? Ha ezek közül bármelyik kérdésre igen volt a válaszod,úgy november 23-ig még lehetőséged van ellátogatni és beleborzongani az eredetiCircodegliOrrori/ Horror Cirkusz nagyszerű előadásába. Jegyekért és információkért keresd a www.horrorcirkusz.comweboldalt.

  Írta: Paulovics Kitti

 • 2015.10.23 20:58

  NYATA 2015- több, mint egy szakkolis találkozó, egy igazi kaland!

  NYATA 2015- több, mint egy szakkolis találkozó, egy igazi kaland!

   

  2015. augusztus 4-én, nem túl korán, útra kelt két autóbusz a Stadionoktól telis-tele szakkollégistákkal, hogy megismerkedjenek egymással, művelődjenek, megismerjék Kolozsvárt és új ötleteket gyűjtsenek, valamit, gondolatokat cseréljenek egymással. Köztük  volt Subicz Anett, Bodó Bence és Ótott Kristóf és jómagam a BGF KVIK Gundel Károly Szakkollégium képviseletében.

  Kisebb késés és egy rövid megálló után a Királyhágónál, a Boncza-birtok, Bánffyhunyad nevezetes, csicsás cigány palotái mellett elhaladva, este fél 9 körül megérkeztünk Kolozsvárra, a Hasdeu negyedbe, elfoglalva főhadiszállásunkat, az Universitatea Babes Bolyai Caminul 7-es számú leánykollégiumát, ahol a Mikó Imre és Rajk László szakkollégiumok tagjai már izgatottan vártak minket. Mátyás király hollóival teli parkra nézett az ablakunk, ahol még tyúkok is szaladgáltak. Az elhelyezkedés, berendezkedés után átmentünk a Facultatea de Geografie épületébe, ahol megkaptuk a finom vacsoránkat, jól is esett a hosszú út után a rántotthús krumplipürével, vetekedett anyukáméval.

  Vacsora után rögtön kezdetét vette a City Tour Night, azaz a város esti felfedezése különböző csapatokban, különféle játékos feladatokkal. Mindössze 6 feladatot teljesítettünk, 6 helyszínen, és bár a leggyorsabbak és legkreatívabbak voltunk, mégsem mi győztünk. De hát a részvétel a lényeg. A 6 állomás pedig: Mátyás király háza- itt minden csapattagnak 2 mondatot kellett mondania a híres, igazságoskirályunkról. Ezután tovább haladtunk egy magyarok által közkedvelt kávézóba, ahol a feladatunk egy telefonszám megszerzése volt egy rúzsfoltos papírzsebkendőn. Miután a telefonszámot hamar megszereztük, elindultunk a Mátyás Király szoborhoz, ahol mi magunknak kellett megformálnunk egy szoborcsoportot- én voltam az igazságos Mátyás! :) A szobor után a Szent Mihály templom felé vettük az irányt, ahol pedig egy csapat-szelfit kellett készítenünk Szent Mihály szobrával. Később a Központi Parkban a Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa alkalmából felállított, hatalmas „CLUJ” felirattal, a csapattal és egy idegen párral kellett lefotózkodnunk. Ez se jelentett kihívást számunkra. Végül pedig a Magyar Opera új épületénél kaptunk egy Activity jellegű feladatot, egy perc alatt minél több kártyán lévő, Kolozsárral kapcsolatos fogalmat kellett körülírnunk.

  A kincses város felfedezése után kezdetét vette az esti buli, amit szintén a magyarok egyik kedvenc helyén, a kétszintes Bleriot-ban rendeztek meg: fent sör, beszélgetések, kacagás, lent pedig tánc és buli ezerrel.

   

  Másnap 9-kor keltünk,reggeliztünk, és az ünnepélyes megnyitó után kezdetét vette a találkozó szakmai része, az előadások. A fő téma az oktatás volt. Elsőként Kakas István, a Szentágothai János Szakkollégium tagja beszélt a gimnáziumi oktatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Őt követte őt követte szintén ebből a szakkolégiumból Kárász Krisztián, a latin nyelv oktatásának múltjáról és jelenéről tartott előadásával, majd Kovács Péter tartott előadást Szakkollégisták a hallgatói közéletben címmel, a Kerényi Károly Szakkollégiumból. Utánuk egy helyi előadó következett: Simon Levente a Babes-Bolyai Tudomány Egyetemről, témája pedig A magyarországi szakkollégiumi struktúra erdélyi magyar leképződései: közös pontok és különbségek. Őt Szabó János követte, kinek témája a tehetségdiagnosztikai trendek a nemzetközi horizonton. Szentirmai Veronika azSZTE Eötvös Lóránd Szakkollégium tagja az egyetemválasztás a gimnázium végén témában tartott előadást. Varga Viktor a Jánossy Ferenc Szakkollégiumból a szakkollégiumok küldetéséről és az értelmiség mibenlétéről mesélt nekünk. Ábrahám Zsolt Rajk Lászlós szakkollégista az esettanulmány alapú oktatás magyarországi lehetőségeiről beszélt. A szintén Rajkos Tóth Barnabás a szegregáció és szelekció témában bővítette ismereteinket. Ebéd után a workshopok vettékkezdetüket különböző témákban, ezek sorra: Híd a közoktatás és a felsőoktatás között; Tehetségkoncepciók és tehetségdiagnosztika a nemzetközi horizonton; Tanári kontraszelekció, életpálya; Ahova születtél, ott is maradsz. A mobilitás hiánya a magyar oktatási rendszerben; Erdélyi oktatás. Ezután egy vita következett a szegregált oktatásról. Ez egészen fél 6-ig tartott, utána szabadidőt kaptunk. Este nyolckor finomat vacsoráztunk, majd jóllakottan 10 körül átmentünk a Bleriotba.

  Augusztus 6-án a reggeli után újabb előadások kezdődtek, melyek központi témája nemzetünk gazdasága volt. Elsőként Pavelka Alexandra, a Janos Pannonius Szakkollégium növendéke beszélt nekünk a magyarországi belső migrációról-leszakadó régiók kérdéséről. Őt követte a debreceni Kiss László, aki Magyarország és a határmentiség (a határok gazdasági szerepének átalakulása) témában tartott nekünk előadást. Kárpáti András Rajkos előadó a megújuló energiaforrások politikai gazdaságtanáról beszélt nekünk. Őt követte a Szentágothais Rigó Bálint Magyarország energiaellátása témában. Végül pedig Anda Géza Pál a Simonyi Károly Szakkollégium tagja zárta az előadásokata Mi a szerepe az infrastruktúrának a versenyképességben? című előadásával. Az előadások után a szokásos kerékvágáshoz híven következett az ebéd, majd a workshopok a következő témacímekkel: Kivándorlás, Az Európai Unió gazdasági vetületei a Kárpát-medencében, Gazdasági példaképeink a régióban, Vállalkozik a generációnk. Ezeket követte a vita, mely a gazdaságpolitikáról szólt.A vitát rövid szabadidő, majd nyolckor a szokásos, finom vacsora követte, 10-től pedig mulattak a szakkollégisták.

   

  Az Augusztus 3-i nap a geopolitikáról és a nemzetek együttéléséről szólt. A 9 órási reggeli után 10-kor az első előadónk Fodor János volt, aki egy igazán érdekes témával várt bennünket, melynek címe: Román-magyar diplomáciai kapcsolatok a szocializmusban és ezek hatása. Őt követte Krajcsír Lukács Közel-Keletről szóló előadása. Maradtunk a témánál, ám Szalai Máté egy egészen más szemszögből közelítette meg a Közel-Keletet. Ilyés Márton viszont egy kicsit tovább ugrott a térképen, és a Kárpát-medencei identitásról illetve nemzetpolitikáról mesélt nekünk. Balogh Brigitta, a Pécsi Tudományegyetem hallatója egy szintén aktuális, ám el nem hallgatható témát választott: ’A vitatott Koszovót’- előadásából kiderült, hogy Koszovónak csöppet sem érte meg leválni Szerbiától. Az előadásokat szokásosan ebéd, workshop, illetve vita követte. Ezek rendre: A workshop: Magyarország, Oroszország, Ukrajna, és Kelet-Európa biztonságpolitikája- NATO, Közel-Kelet, bevándorlás. A vita kérdése pedig: Mit jelent magyarnak lenni? A vitát most rendhagyóan méta követte, majd a szokásos jóllakás után jött a buli, hát hol máshol, ha nem a Bleriotban? Előtte azonban elmentünk egy kocsmatúrára, ahol 4 remek, különleges, magyarok által kedvelt kocsmát látogattunk meg: az Insomniát, ami a magyar Instantra hasonlít, egy kicsi, rock-kocsmát, melynek neve La Tevi Pub. A Zorro után, végül a 4. kocsma a The Soviet nevű hely volt, ahol a névből már könnyen következtethetünk arra, hogy a dekoráció, az enteriőr csupa szovjet, orosz, piros, cirill betűs lesz. Arról nem is beszélve, hogy az itallap is ezalapján készült: Lada Colada, Sex on the Tundra, Lenin kedvence, stb.

   

  Augusztus 8-án a Társadalmunk rétegei és kihívásai témát boncolgattuk,, az előadásokat a Rajkos Főző Zsolt kezdte meg a Szavazói csoportok a mai Magyarországon című előadásával, majd utána következett büszkeségünk, Bodó Bence, a BGF Gundel Károly Szakkollégiumból a Hova tovább, magyar falu? törekvések és gyakorlatok a fenntartható falvakért című előadásával, melyen nagy sikert aratott. Bencét a Társadalomelméleti Kollégium előadója, Gonda Ági követte, aki megismertette velünk, hogy mégis kisbetű áll a boldogság, és mi köze a társadalmi rétegződéshez. Utána megint egy Rajkos szakkollégista adott elő, ezennel Hayes Lukács beszélt nekünk a Deviáns magyarokról, őt pedig Habadás Kitti és Mohácsi László, a BGF Külker Szakkollégium tagjai követték, akik témája pedig az ADHD- A figyelem középpontjában volt. Utánuk Bacsa Tamás a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégiumból adott volna nekünk elő a középosztály mítoszáról, ám ez az előadás sajnos kimaradt, helyette viszont egy Rajkos, Révész Sándor beszélt nekünk az kisbetű drogproblémákról a vidéki településeken. A nyolcadikai workshopok: Szegénység, Kettészakadt társadalmak, Létezik-e középosztály, Generációk helye a társadalomban, Nemi szerepek és családpolitika, Kisebbségprobléma. Ezt az utolsó NYATA vita követte, majd vacsoráztunk és megtartottuk a záróbulit.

  Ezeken kívül a szabadidőnkben, szerveztünk két programot is az új barátainkkal: először ellátogattunk a gyönyörű Nagyszebenre, a másik kirándulásunk pedig a tordai sóbányál volt. Mindkét túra rendkívüli tapasztalatokkal, csodaszép, lélegzetelállító látnivalókkal, feledhetetlen élményekkel és életre szóló barátságokkal gazdagította életünket. Máris a következő utakon járt a fejünk. Összeismerkedtünk a BGF külker szakkolijával, a Rajkosokkal, a győri szakkolisokkal, pécsiekkel és még sokan másokkal.

   

  Augusztus 9-én már sajnos arra keltünk, hogy mint egyszer minden jónak, a NYATÁNAK is vége szakadt. Így szomorúan nekikezdtünk az összecsomagolásnak, a búcsúzkodásnak, megreggeliztünk, majd 12 órakor elindultunk Budapest felé. Azóta is rengeteget gondolok a NYATÁRA, minden nap beszélek az ott szerezett, új győri, soproni, pesti, és többi barátommal és már szervezzük a következő közös találkozást, kirándulást, a következő évi NYATÁT pedig várva-várjuk. 

  Írta: Répászky Márk

 • 2015.09.24 16:20

  Reggelire koncert

  Voltál már születésnapon hajnalban? És koncertezni a reggelidet kanalazva? Ha nem, akkor itt a remek alkalom, hogy részt vegyél a pesthajnal első évfordulóján! Ha még nem voltál, akkor azért gyere, ha már voltál a napindító buli valamelyikén, akkor ünnepeljünk együtt. Mi vár rád? Mary PopKids koncert, testébresztő jóga, társasjátékok és számos meglepetés. Foglalj már most páros jegyet 2200 ft-ért, hogy nehogy lemaradj a hatalmas napindító buliról. Pesten. Hajnalban.

  Itt foglalhatsz jegyet:https://www.tixa.hu/pesthajnal

 • 2015.06.29 14:59

  2015 Május - Június

 • 2015.06.29 14:58

  2015 Április

 • 2015.06.29 14:57

  2015 Március

 • 2015.06.29 14:56

  2015 Február

 • 2015.06.29 14:54

  2015 Január

 • 2015.06.29 14:53

  2014 December

 • 2015.06.29 14:52

  2014 November

 • 2015.06.29 14:51

  2014 Október

 • 2015.06.29 14:51

  2014 November

 • 2015.06.29 14:48

  2014 Szeptember

 • 2015.06.29 14:45

  2014 Május

 • 2015.06.29 14:44

  2014 Március

 • 2015.06.29 14:44

  2014 Április

 • 2015.06.29 14:43

  2014 Február

 • 2015.06.29 14:42

  2013 December

 • 2015.06.29 14:41

  2013 November

 • 2015.06.29 14:40

  2013 Október

 • 2015.06.29 14:37

  2013 Szeptember

 • 2013.05.04 15:00

  2013. május

   

 • 2013.04.04 15:05

  2013. április

Tételek: 1 - 27 ból 27

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.