Baumgartner indulást megelőző 24 órája

2012.10.09 17:28

Baumgartner indulást megelőző 24 órája

 

 

 A keddi nap folyamán Felix Baumgartner kísérletet tesz, hogy átlépje a hangsebességet szabadesésben, mikor is 36 576 méterről kiugrik a sztratoszféra széléről egy űrkapszulából. A kísérletre több mint öt éve készül, de a várakozás miatt talán az utolsó 24 óra bizonyul majd a legnehezebbnek.

ROSWELL (Új-Mexikó) - Amikor Felix Baumgartner ma reggel, 24 órával a történelmi ugrás előtt felébredt, abban a tudatban tette, hogy minden tőle telhetőt megtett, hogy felkészüljön a világűr határáról indított szabadesésre. Miközben tehát arra vár, hogy megkezdődjön a visszaszámlálás, Baumgartner legfontosabb tennivalója, hogy pihenjen és megőrizze energiáját azokhoz az éjszakai teendőkhöz, amelyek az óriásballon hajnali felszállását megelőzik.

„,Minden bizonnyal akkor leszek a legidegesebb, amikor aludni próbálok majd a készülődést megelőző órákban – amikor teljes csend van és egyedül vagyok a gondolataimmal,” - vallotta be Baumgartner. „Ahogy elindul a nap, rengeteg tennivalóm akad majd és már lesz mire összpontosítanom.”

Az alábbiak Baumgartner ugrás előtti utolsó 24 órájának előre kidolgozott napirendjét részletezi:

 24 órával indulás előtt: Baumgartner könnyed, kardió-edzéssel kezdi a napot, elsősorban azért, hogy „ellazuljon”, árulta el Andy Walshe, a Red Bull fizikai teljesítményért felelős igazgatója/vezetőedzője.

18 óra 30 perccel indulás előtt: A 43 éves osztrák sportoló visszatér a szállodába pihenni. Amennyiben nem akar szundítani, Baumgartner családjával vagy közeli barátaival egy kis beszélgetéssel üti el az időt, elolvassa a számtalan, a világ minden tájáról érkező rajongói bátorító üzeneteket, rajzolgat a vázlatfüzetébe (ez mindig segít rendezni gondolatait) vagy fejben is áttekinti a küldetésre vonatkozó ellenőrzőlistát.

13 óra 30 perccel indulás előtt: Baumgartner csatlakozik a csapat többi tagjához egy könnyed vacsorára, de az ő tányérjára különleges ételek kerülnek. Az ugrást megelőző 24 órában a küldetés orvosi stábja által előírt szigorúan rost-szegény diétához kell tartania magát. Kulcsfontosságú, hogy csak olyan ételeket fogyasszon, amelyek hamar kiürülnek a szervezetből és emellett nem hagynak hátra gázokat képző salakanyagokat: ez problémát okozhat a sztratoszféra alacsony nyomású környezetében, mivel a testen belül a gázok kitágulnak, ezzel rendkívül kellemetlen érzést okozva.

12 órával indulás előtt: Baumgartner megpróbál korán lefeküdni - még bőven azelőtt, hogy lemenne a nap. Igyekszik minden egyes beszűrődő fény- és hangforrást kizárni, mint például a ventillátorok zaja vagy a folyosókon közlekedő szállodai vendégek. Életbevágóan fontos, hogy tudjon aludni a hajnali kelés előtt, annak ellenére, hogy bizonyosan azon jár majd az agya, hogy milyen érzés lesz elsőként megkísérelni átlépni a hangsebességet szabadesésben.

4 óra 30 perccel indulás előtt: „Amikor kell, mindig készen állok,” - mondja Baumgartner gyakran. Bár igyekszik minél tovább aludni, kénytelen lesz 4-5 órával napfelkelte előtt felkelni, hogy felkészüljön az előtte álló feladatokra.

 

3 óra 30 perccel indulás előtt: Baumgartner Walshe kíséretében érkezik meg a felszállás helyszínére. A küldetésben résztvevő csapat vezetői, köztük Joe Kittinger ezredes, Art Thompson műszaki projektigazgató és Don Day meteorológus személyes eligazítást tartanak az akkor már öt órája zajló előkészületekkel kapcsolatban.

4 órával indulás előtt: Baumgartner a kifutópálya felé veszi az irányt ahol - mint minden rutinos pilóta szokta felszállás előtt -, gondosan átvizsgálja a kapszulát.

2 óra 30 perccel indulás előtt: Baumgartner saját lakókocsijában átesik a végső orvosi ellenőrzésen, és felcsatolják mellkasára azt a kompakt, ultramodern fiziológiai figyelőrendszert, amelyet az egész küldetés során a túlnyomás ellen kifejlezstett ruházat alatt visel majd.

2 órával indulás előtt: Mike Todd egészségvédelmi mérnök segít Baumgartnernek felvenni az űrruhát. Ez egy igen nagy figyelmet igénylő, alapos folyamat, amelynek során az osztrák pilóta két órán keresztül oxigént lélegzik be, hogy véréből kiürüljön a nitrogén, amely nagy magasságban veszélyesen kitágulhat a testén belül. Videókkal és filmekkel múlatja az időt várva a bejelentést, hogy a hőlégballon felfújása megkezdődött, ami egyben azt is jelenti, hogy beköltözhet a kapszulába.

30 perccel indulás előtt: Baumgartnert beszíjazzák a kabin ülésébe, és megkezdődik a berendezések irányítóközpont általi végleges ellenőrzése. Jon Wells kabinmérnök ekkor lezárja az átlátszó akril-ajtót. A hosszú percekig tartó visszaszámlálást és várakozást követően Baumgartner a levegőbe emelkedik.

A jelen e-mail médiatartalma (szöveg, képek, videók) szerkesztőségi célra díjmentesen felhasználható. További képek és videóanyagok az alábbi honlapon találhatók:www.redbullstratosnewsroom.com

 

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode