Cukormentes Mennyország

2015.11.21 10:49

Cukormentes Mennyország

Manapság egyre többen igyekeznek kizárni a cukrot az életükből ilyen-olyan indokkal, valamint a cukorbetegség is egyre gyakrabban üti fel a fejét. Elég nagy kihívás tud lenni, ha le kell mondanunk a cukorról, ugyanis a boltok polcain található termékek jelentős része tartalmaz cukrot. A legegyszerűbb mégis az, ha otthon elkészíti mindenki a saját szájízének való édességet, így biztosan tudni fogja, hogy mi van benne.

Az egyik legegyszerűbb módja, ha cukor helyett alternatív édesítőszereket használtok, ilyen például az eritritol vagy a xilit.

Először egy akár reggelinek is fogyasztható epres rizsfelfújtat ajánlanánk. Kb. 3 ek mazsolát áztassatok vízbe, illetve vajazzatok ki egy tűzálló tálat. 2 dl rizst 8 dl zsírszegény tejben főzzetek puhára (kb. 20 percet vesz igénybe és a lényeg, hogy 1 adag rizshez 4 adag tejet használjatok), ezután a fedő alatt hagyjátok langyosra hűlni. Mossatok meg, és vágjatok négybe egy almát, majd szedjétek ki a magházát, majd vágjátok vékony szeletekre a húsát, csepegtessétek meg citromlével, és béleljétek ki vele a kivajazott tálat. (Csepegtessétek le a mazsolákat.) Melegítsétek elő a sütőt 180°C-ra. Addig 2 tojást válasszatok ketté, a fehérjét verjétek kemény habbá, a sárgáját pedig keverjétek habosra 5 ek édesítőporral, 1 tk vaníliaaromával, 1 tk reszelt citromhéjjal, majd tegyétek hozzá a mazsolát, végül a tojáshabot is óvatosan forgassátok hozzá a masszához. A rizst 2 ek édesítőporral keverjétek össze, majd mehet hozzá az előbb elkészített massza, amit a végén az almával bélelt tálba simítsatok. 30 perc alatt aranybarnára sül. Miután kiveszitek a sütőből, hagyjátok kihűlni a formában, hogy ne essen szét! Cukormentes lekvárral és szörppel ízesíthetitek (epressel, természetesen, vagy ha mással, az sem baj, csak akkor már nem epres rizsfelfújt).

Egy narancsos-marcipános kocka lenne a következő receptünk. 60 g xilitből és 3 ek cukorból főzzetek szirupot (csak épphogy forraljátok fel), ezt öntsétek rá 200 g mandulalisztre, és adjatok hozzá 5 ml mandulaaromát. Az elkészített marcipánt két sütőpapír között nyújtsátok ki, majd helyezzétek sütőpapírral kibélelt tálkába (azt a sütőpapírt távolítsátok el előtte, ami alatt nyújtottátok). 400 g narancsotpucoljatok meg, majd turmixoljátok le, főzzétek fel 25 g zselatinnal és 1 teáskanál citromlével, majd hagyjátok hűlni kicsit, aztán ráönthetitek a marcipánrétegre (aki először főz, nyugodtan vehet előre ízesített zselét). Tegyétek be a hűtőbe, míg megdermed a zselatin (ez úgy 2 óra lesz). A legutolsó réteghez 0,4 dl habtejszínt forraljatok fel (épphogy!), majd 100 g apróra tördelt étcsokoládét és 0,25 ek vajat adjatok hozzá, majd ezt öntsétek rá az naracszselére. Ezután vissza a hűtőbe, míg a csokiréteg meg nem dermed, aztán forró késsel szeletelhető (hogy ne ragadjon hozzá a süti).

Tudjuk, hogy még nincs karácsony, de mézeskalácsot máskor is lehet enni, így ezt semmiképpen sem szerettük volna kihagyni a listából. Az elkészítése nem sokban különbözik az eredeti verziótól. Egy tálban langyosítsatok meg fél üveg mézpótlót és 5 dkg margarint, addig egy másik edényben keverjetek ki 2 csapott ek édesítőport, 2 tojással, 1 púpos tk sütőporral, 1 tk őrölt fahéjjal, 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeggel, majd öntsétek hozzá a margarinos „mézhez”. Végül 40 dkg liszttel 

gyúrjátok meg a tésztát, és ha túl ragadós lenne, akkor még egy kis lisztet szórjatok hozzá. Ezután konyharuhával letakarva egy fél napra tegyétek pihenni. Ha letelt az idő, kb. fél cm vastagságúra nyújtsátok ki, tetszőleges formákkal szaggassátok ki, majd kenjétek meg a tetejét tojásfehérjével. 5 percig süssétek 200°C-on, majd tegyétek fém dobozokba. Általában pár nap, és megpuhul.

Ha pedig nincs kedvetek sütni, akkor üljetek be egy cukrászdába, mert most már egyre több cukormentes verziót lehet találni. Nem kell küszködni a sütik elkészítésével, és nagyon sokfélét ki tudtok próbálni.

Ilyen jellegű helyeket megtalálhattok itt:

https://www.cukormentescuki.hu/

https://www.alomsuti.hu/site.php

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/vendeglatas/cukormentes-cukraszda

https://13.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/vendeglatas/cukormentes-cukraszda-tatra-utca

https://www.cukormentes.eu/

 

Majdnem mindegyik neve Cukormentes Cukrászda, amiben ugyan nincs sok fantázia, de egyértelműsíti a dolgot :)

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by BGF KVIK HÖK