Főiskolás típusok

2015.10.13 21:39

Az elmúlt napokban elgondolkodtunk a srácokkal miből is tevődik össze a diákság. A dolog apropóját az adta, hogy felfedeztük, egyik évfolyamtársunk mennyire hasonlít viselkedésében egy-egy osztálytársunkra a középsuliból. Pedig máshonnan érkezett, mások voltak az osztálytársai, más körülmények formálták. Akkor hogyan lehet mégis olyan hasonló. Talán egyikünk sem egyedi és megismételhetetlen hanem a felettünk álló kategorizálás vezető elvét követjük? Mi magunk vajon kinek vagyunk ismeretlenül is nagyon ismerősek. Magunk - és remélem így a ti szórakoztatásotokra - összeszedtük hát, amennyire csak tudtuk, de a teljesség igénye nélkül az örök főiskolás formákat. Amennyiben bárki magára, vagy társára ismer ezekben a - minden bizonnyal - sarkított kategóriákban, az csupán a merő véletlen műve lehet.

Miss első padsor alias: A Jegyzetgyáros
Ő az a - többnyire - lány aki mindig jegyzetel. Minden előadás, minden gyakorlat koronázatlan királynője Ő. A tanár a legunalmasabb órákon is megtalálja vele a szemkontaktust és neki beszél. Elengedhetetlen harci kellékei közé a spirál füzet a kis kompakt tolltartó, a kiemelő, a hibajavító és a pici határidő napló tartozik. Habár nem a társasági élet mozgató rugója, lássuk be: Nélküle - és életmentő jegyzetei nélkül - egyik valamire való főiskolás sem élné túl a szemesztert.

Aki sosincs ott alias: Mr Láthatatlan
Ő az a Diák akiről kizárólag a Neptun és a Coospace tudja, hogy felvette a kurzust. Érdeklődését a tantárgy irányába egyedül a katalógusra vonatkozó "írjatok fel engem is" kommentjei jelzik. Az iskola épületében is csak elvétve lehet felfedezni, és ilyenkor maga sem érti, hogy került ide. Különleges tulajdonsága, hogy szinte minden esetben potya utasa egy Jegyzetgyárosnak, ez az egyetlen ok, amiért a következő félévben ismét képes éreztetni velünk kongó hiányát.

A "Te h jutottál be ide?" alias: Az Értetlen
Amennyiben nem a legegyszerűbb eldöntendő kérdés kerül elé, a szoftvere lefagy és üzemképtelenné válik. Képes mindenki számára egyértelmű dolgokra nyolszor rákérdezni, mindezt természetesen akkor amikor nyolcvan másik égető kérdés foglalkoztatja az értelmesebb társakat.. Kedvenc mondata az " akkor most az h van.....?", mi pedig csodálkozunk, hogyan jutott be az ilyen (a legirritálóbb módon) államira?

A "jézusomhogynézelki?" alias: A Bulibáró

Minden bulin ott van, minden rendezvényben részt vesz. Reggelente többnyire a leghátsó padokban találjuk meg masszív muslica és alkohol függönybe burkolva. Elengedhetetlen kelléke a napszemüveg, fájnak neki a fények és a hangok. Többnyire a hatodik mondat után hangos horkolással adja a többiek tudtára véleményét az óráról. Az indokok között, hogy miért jött be egyáltalán az iskolába szerepel az önérzet, a hazajutás hiánya és a fogadás is. Erős átfedés figyelhető meg a Láthatatlannal, kedvenc mondata a “Haver van egy algód?”
 

A Facebookfüggő alias: Az Informátor
Ő az a tanuló aki mindent tud. Minden facebook kommentre, kérdésre azonnal és elsőnek válaszol, minden tanár elérhetőségét, fogadóóráját, kedvenc sütije receptjét kívülről tudja, és ezt állandóan meg is osztja velünk a közösségi fórumokon. Elérhetőségének nem szab határt sem tér sem idő. Külföldről, vagy a Hortobágy közepéről éppúgy azonnal elérhető, mint bárki más, kommentjeit hajnali 4-kor is képes szórni az éterbe. Tökéletes szimbiózist tud alkotni az Értetlennel, és órákig elhúzni a kérdés-válasz végtelen körét.

A "Minek jársz ide?" alias: Az Elégedetlen
Ő az a diák akinek egyszerűen semmi nem jó. Bármilyen felületen ahol képes szídni az iskolát, a rendezvényeket, a bulikat, a tanárokat, vagy tulajdonképpen bármit a sulival kapcsolatban akkor megteszi. Eredetileg eleve nem erre szakra akart jelentkezni és valójában az ELTE-re járna, de hát csak ide vették fel, fizetősre. Alapvetően nem sok vizet zavar, ha az ember nem törődik vele, de furcsa, hogy minden buliról és eseményről azért tud tökéletesen szitkozódni, mert részt vesz rajtuk egytől egyig.

Fortuna gyermekei alias a Tippmix királyai
Ők azok akik semmit, de tényleg semmit nem tanulnak egy vizsgára. A vesztesek tökéletes nyugalmával, kismillió ima, talizmán és babona igénybevételével érkeznek meg arra a szóbelire ahol előtte már 6-an megbuktak. Mégis Ő az egyetlen aki úgy jön ki róla, hogy  ennél simább felelése életében nem volt, mivel kihúzta az egyetlen fellelhető jó tételt, ami természetesen nem kerül már számunkra vissza. Imádjuk, és imádjuk utálni őket, néha nem tudjuk eldönteni kezdeményezzünk-e lincselést ellenük, de valójában mindannyian közéjük akarunk tartozni.

 

A "nabazdmeg" kategória nyertesei: A Poén-Nomádok
Ők azok akik reggel 8-kor is a legrosszabb órán is képesek kiszedni belőlünk a legdurvább nevetést csak a létezésükkel. Lehetnek egyszerűek, kétbalkezesek, fárasztóak vagy csak simán idióták, de nélkülük szürkék lennének az unalmas főiskolás hétköznapok. Ők azok akik fittyet hánynak a tanárra, az elvekre, sőt néha bárki másra is, és fuldokló röhögésüktől visszhangzik a folyosó is. Jönnek, kikészítenek, és perceken belül már ott sincsenek, és sosem tudni hol vernek tanyát legközelebb.

A Jövő gyermeke: A High-tech fazon
Ő az a diák aki reggel nem tud elindulni a lapop, a két telefon, a fejhallgató, lehetőség szerint elosztó, külső-belső mobil töltő és hasonló legújabb technikai újítások nélkül. Kint djarumot, bent e-cigit szív, és csodálkozunk h nem tekerednek rá a kábel hegyek kígyóként. Ő mindig tudja mi a legújabb technikai cucc, hogyan hekkeld a telefonod, csatlakozza a wifire, vagy mire cseréld elhasznált dolgaid, vagy hol add el. Ők a verhetetlen e-bay huszárok, és fogalmunk sincs hogy csinálják.

A kiskapukra játszó: A Segélylovag
Ő az a tanuló aki a legmenőbb, és lehetőség szerint e legdrágább cuccokban érkezik, Rayban napszemüveg nélkül meztelennek érzi magát, és hobonak ha három hónapnál régebbi ruha van rajta. Mégis ő az aki a szociális/rendkívüli/közéleti ösztöndíjak esetén a lehető leghangosabban követeli a neki kijáró pénzeket, igénybe véve minden kiskaput, amivel csak plusz pontokhoz, és ezzel vaskos ezresekhez juthat.

Az újra-újra-újrakezdő: Az örök forma
Ő az aki van volt és lesz is. Egyesek szerint innen megy majd nyugdíjba. Itt kezdte meg a sulit, elvégzett két szemesztert, de bukott 5 tantárgyat, majd újra jelentkezett, szakot váltott, párhuzamosan végzett, passzívat vett fel, és körülbelül 10 éve vesz részt a képzésben, és még mindíg 3 félév elmaradásban van hozzád képest. Ő az aki valahogy mindig megtalálja a módját, hogy állambácsit kijátszva még egy és még egy félévet az intézmény falai között tölthessen. 

Brutus

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by BGF KVIK HÖK