Fun facts – Érdekes tények a nagyvilágból

2015.11.23 15:21

Tudtad, hogy Kínában tilos megölelni a fákat? Vagy, hogy a karácsonyfa eredetileg Németországból származik? A világot járva sok meghökkentő ténnyel találkozhatsz, legyen az kulturális különbség, különös szabályozás vagy egy olyan adat, amire először nem is gondolnál. Most összegyűjtöttünk neked pár érdekességet különböző országokból, amelyeket érdemes tudnod – ha másért nem is, csak hogy másokat szórakoztathass velük!

érdekes_tények_a_nagyvilágból

Görögországban sok tárgyat türkizkékre festenek, mint például az ajtókat, ablakpárkányokat, bútorokat vagy a templomok kupoláit, ez főleg a Kükládok szigetcsoporton jellemző, ahol a turisták által kedvelt Mykonos és Santorini szigetek is találhatóak. A kék-fehér épületek az ország egyik jellegzetessége lett, viszont az eredetét kevesen tudják: Egy ókori hiedelem szerint a kéknek ez az árnyalata távol tartja a gonoszt. Görögül a kék színt κυανός (kyanós)-nak hívják, ebből származik a mi cián szavunk is.

2

Indiában található egy angyal jelmezt viselő polgárőr csoport, akiket csak „szerelemkommandónak” neveznek. Az önkéntes alapon működő szervezet célja, hogy a különböző kasztokból származó szerelmes fiatalokat védelmezzék, ugyanis az országban a házasságok nem érzelmi, hanem származási alapon köttetnek. Olyannyira szigorúan veszik ezt a hagyományt, hogy nem ritkák a becsületbeli gyilkosságok sem, a rendőrség pedig a szülők mellé áll, akiknek csak annyiban tud segíteni, hogy a pár férfi tagját erőszak hamis vádjával letartóztatják, így elszakítva egymástól a szerelmeseket.

Ausztráliában van egy sziget, ahol megismerkedhetsz a kurtafarkú kenguruval, vagy más néven quokkával. Nem fél az emberektől, ezért könnyen a közelébe férkőzhetsz. És hogy még miért olyan érdekes ez a kis állat? Csak nézz rá, olyan, mintha állandóan mosolyogna.:)

quokka.santorini

Olaszországban járva a turisták előszeretettel dobálják aprópénzüket a római Trevi-kútba azzal a reménnyel, hogy egyszer még visszatérnek az „örök városba”. Így naponta nagyjából 3000 eurónak megfelelő összeg gyűlik össze, amit éjjelente összegyűjtenek, és jótékony célokra használnak fel.

Ismered a mondást, amely úgy kezdődik, hogy „lengyel-magyar két jó barát…”? Ennek a teljes verziója így szól:

Lengyel-magyar két jó barát
Együtt harcol s issza borát
Vitéz s bátor mindkettője
Áldás szálljon mindkettőre”

Lengyelül pedig így hangzik, nagyjából ugyanazzal a jelentéssel:

“Polak, Węgier, dwa bratanki
I do szabli, i do szklanki
Oba zuchy, oba żwawi
Niech im Pan Bóg błogosławi.

Egy-egy koccintás alkalmával szokott elhangozni ez a rövid mondóka, amikor egy lengyel és egy magyar találkozik. Szóval ha Lengyelországban jársz, érdemes megtanulnod ezt a pár sort.:)

Kinga

 

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by BGF KVIK HÖK