Fun Facts II – Még több érdekesség a nagyvilágból

2015.11.23 15:21

Előző cikkünkben 5 országból gyűjtöttünk nektek érdekes tényeket, szokásokat – többek között megismerhettétek Ausztrália kurtafarkú kenguruját és végre arra is fény derült, miért jelenik meg a kék szín olyan gyakran a házakon Görögországban. Ha érdekesnek találtad az előző részt, akkor olvass tovább! Ezúttal szintén 5 különböző országból hoztunk neked meglepő szokásokat és adatokat.

A piramisokról szinte mindenkinek egyből az Egyiptomban található három nagy fáraó síremléke jut eszébe – pedig Közép-Amerikában, főleg Mexikóban és Peruban sokkal több található belőlük: egy 2011-es adat alapján Egyiptom összesen 108 piramissal büszkélkedhet, viszont Mexikóban a felfedezésekor több mint 400 ilyen építményt is említenek. Nos, itt nem a klasszikus gúla alakú építményekre kell gondolni. A Nílus partjain fekvő országban emelt piramisok sírhelyekként szolgáltak, belsejében folyosókkal és termekkel, ahol a fáraók földi maradványait nyugalomba helyezték. Ezzel szemben a maják és aztékok piramisai lépcsőzetes építmények, melyek tetejére emelték templomaikat. Belsejükben sem találunk járatokat, sok esetben már csak egy kisebb domb emlékeztet arra, hogy néhány ezer éve emberi kéz alkotta őket.  (Forrás)

01

Azt mindenki tudja, hogy a legnagyobb országok gyakran 3-4 időzónát is érintenek, így nincs egyszerű dolgunk, ha ki akarjuk számolni, épp mennyit mutat az óra egy-egy külföldön tartózkodó ismerősünknél. De mégis melyik lehet a legtöbb időzónát érintő ország? A válasz meglepő, ugyanis nem az USA vagy Kína, esetleg Oroszország tudhatja magának ezt a címet. Ez az ország Franciaország. Ha beleszámoljuk a tengeren túli megyéket és területeket, összesen 12 különböző időt mutatnak az órák a francia közigazgatás alatt levő országokban. Hogy ez mégis hogyan lehetséges? A DOM-ROM (Département d’outre mer et région d’outre-mer, Tengerentúli megye és tengerentúli régió) az anyaországon kívül eső, korábbi gyarmatokat foglalja magában. Ilyen területek például Francia Polinézia, Clipperton-sziget, Saint-Pierre és Miquelon, Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Új-Kaledónia, Wallis és Futuna illetve Francia déli és antarktiszi területek.

Az valószínűleg számodra is ismert, hogy Hollandiában nagy népszerűségnek örvend két keréken közlekedni. Viszont gondoltad volna, hogy ez olyannyira igaz, hogy mára már több kerékpár található az országban, mint amennyi lakosa van egész Hollandiának? A biciklizést elterjedésének történelmi okai vannak. Az autók megjelenésével egyre több lett a kerékpárbaleset, ahol több kisgyerek is életét vesztette. Ezek ellen indult el a “Stop de Kindermoord” (“Legyen vége a gyermekgyilkosságoknak”) nevű mozgalom, melynek hatására egyre biztonságosabb útvonalakat kezdtek kiépíteni a bringásoknak. Mára a kisgyerekek – minden túlzás nélkül – már azelőtt belecsöppennek a biciklis világba, hogy egyáltalán járni megtanulnának. Ugyanis a szülők külön babahordozó kerékpárokkal közlekednek, melyben minden kényelmi felszerelés megtalálható. Ahogy pedig nőnek, az iskolákban kötelező tantárgy keretében tanulják a kerékpározást is. (Forrás)

Kanada a rengetek hófödte hegyekkel övezett vadregényes gleccsertaváról is ismert, nem is véletlenül: Itt található a világ tavainak mintegy 60%-a, mely több mint 3 millió tavat jelent. Köztük találhatók a Nagy-tavak, az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő öt tó közül négy is. Már csak ezért a látványért is érdemes egyszer ellátogatni az országba!

002

Azt már tudjuk, hogy a világ tele van számunkra meglepő hagyományokkal, úgyhogy zárásként most is hoztunk nektek egyet, méghozzá Nigériából. Az itt élő efikközösségben az házasság előtt álló lányokat felhizlalják, hogy vonzóbbnak találják őket a férjjelöltek. Ez első hallásra durván hangozhat, meg is próbálták betiltani, de a családok továbbra is generációkról-generációkra továbbadják ezt a hagyományt. Maga a szertartás 15-18 éves lányoknál a nővé érés folyamatához szorosan kapcsolódik, és eredetileg 1-3 évig tart. Ez idő alatt a lány nem fogadhat látogatókat, az anya pedig a női és anyai szerep minden részére megtanítja lányát, úgy, mint főzés, gyermeknevelés, különböző tárgyak készítése vagy akár a szexuális kultúra kiteljesítése. A mai napig gyakorolt hagyomány az évek során sokat enyhült, 3-6 hónapra rövidült a hizlalás folyamata, és sokszor már a nyugati kultúrával szembeni önállóság megőrzésének a jeleként is gyakorolják. (Forrás)

Kinga

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode