Küldetés teljesítve

2012.10.24 17:55

 

Roswell/USA/Red Bull Stratos – Felix Baumgartner 3 rekordot döntött meg a sztratoszféra ugrás során

KÜLDETÉS TELJESÍTVE

 

2012. október 14. - Miután túltette magát a sisakján keresztüli kilátást akadályozó fűtésproblémák okozta aggályokon, ami nem mellékesen majdnem meghiúsította az egész küldetést, az osztrák Felix Baumgartner vasárnapi teljesítményével beírta magát a történelemkönyvekbe. Baumgartner a 39 045 méter magasból megvalósított sztratoszféra-ugrás során elérte a 1342,8 km/órára becsült sebességet, aminek köszönhetően elsőként lépte át szabadesés során a hangsebességet, valamint állított fel további két rekordot, mindeközben értékes adatokat gyűjtve a jövő űrkutatási projektjeihez.

Pontosan 65 évvel azután, hogy Chuck Yeager rakéta hajtású repülőgépével átlépte a hangsebességet, Félix Baumgartner egyszerre három rekordot is felállított a 39 045 méter magasból végrehajtott sztratoszféra-ugrás során. A 43 éves bázisugró a szabadesés során nemcsak a hangsebességet lépte át, de másik két rekordot is felállított: a legmagasabbról végrehajtott szabadesés és az emberrel a fedélzeten végrehajtott legmagasabb léggömbbel való ballonos repülés rekordját is. A leghosszabb ideig tartó szabadesés rekordját pár másodperc híján továbbra is a Red Bull Stratos során Félix Baumgartner mentorának tekintett Joe Kittinger tartja.

Baumgartner az új-mexikói sivatagban ért földet a 4:20 percig tartó szabadesés és az összesen 9:03 percig tartó ugrás után. Emberek milliói követték élőben figyelemmel az ugrást mind online, mind pedig a televíziós közvetítéseknek köszönhetően.  Baumgartner sikeresen visszanyerte az irányítást a gyors spirálzuhanás után, majd pillanatokkal később kinyitotta az ejtőernyőjét.

„Hihetetlen volt a mai napi, csakúgy, mint az egész Red Bull Stratos küldetés. A felemelkedés problémamentesen és nagyon könnyedén zajlott, majd kiderült, hogy probléma van a sisakom fűtésével. A kiugrás tökéletes volt, ám utána lassan elkezdtem forogni. Azt gondoltam pár forgás után egyenesben leszek, de elkezdtem egyre gyorsabban pörögni, ami néha elég brutális és megterhelő volt. Pár pillanatig azt gondoltam elveszítem az eszméletemet, nem éreztem a hangrobbanást, mivel azzal voltam elfoglalva, hogy minél előbb stabilizáljam magam. Az egész sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam.”

Baumgartner és csapata öt éve készült a küldetésre, amelynek célja, hogy adatokat szolgáltasson azon tudományos kutatásokhoz, amelyek az emberi test viselkedését vizsgálják a világűrt jelentő extrém körülmények között.

Az ugrását számos alkalommal elhalasztották, mielőtt október 14.-n magyar idő szerint 17:31-kor végül megkezdhette a felemelkedést a héliummal töltött légballon fedélzetén.

Gratulálunk neki!

 

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by BGF KVIK HÖK