LED’s go to conferences!

2015.11.23 15:22

A legtöbb embernek a konferencia szó hallatán rögtön egy kép ugrik be öltönyös üzletemberekről, akik épp csendben ülve hallgatnak egy külső szemmel kínainak tűnő unalmas előadást. Ha azt hitted, csak ilyen lehet egy konferencia, most meg kell, hogy cáfoljalak.

led2015_konferencia

Általánosságban egy konferencia különböző szervezetek összejövetele, amelyen azonos érdeklődési körű és hivatású résztvevők bővíthetik szakmai tudásukat, megoszthatják egymással tapasztalataikat. Egy AIESEC-es pályafutása során több konferencián vesz részt, melyek  hasonló céllal kerülnek megrendezésre, és közel sem olyan unalmasak, mint amilyennek elsőre hallatszik: a zene, a tánc, a kiáltások, színes pulcsik és karkötők mind-mind szerves részeit képezik a kultúránknak és ezzel együtt a konferenciáinknak is.Világszerte évente több mint 500 konferencia kerül megrendezésre az AIESEC által, eltérő időtartammal és területi érintettség alapján: 3 napostól kezdve a több hétig tartókig, egy országot érintőtől a regionálison keresztül a világ összes országából érkező delegációig.

Learning and Education Days – vagy ahogyan hívni szoktuk, röviden csak LED – a legnagyobb nemzeti konferencia egy magyar AIESEC-es életében. Félévente kerül megrendezésre, és az ország mind a 10 Helyi Bizottsága kisebb-nagyobb delegációval képviselteti magát. Az idei tavaszi konferencia előző hétvégén került megrendezésre, méghozzá a színvonalas Várgesztesi Villaparkban. A 4 napos összejövetel célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az ország különböző felsőoktatási intézményeiben AIESEC-ező fiatalokat, és különböző témájú előadások alatt együtt fejlesszék szakmai készségeiket, melyeket mind a munkájuk, mind a mindennapi életük és jövőbeli karrierjük során használni tudnak. Ezek az előadások többek között olyan témákat érintenek, mint a vezetés, a világ aktuális problémái, innovációs megoldások, vállalatok társadalmi felelősségvállalása és a fiatalság hatása a modern társadalomra.

De mégis miért olyan különleges ez a konferencia? Elsősorban az újonnan bevont tagok itt találkozhatnak először a többi magyar AIESEC-essel, itt élhetik át először azt a bizonyos „konferencia-élményt”. Az elején mindenkit elkap a kulturális sokk, ami érthető is, hiszen ennek a nemzetközi szervezetnek is megvannak a maga hagyományai, szokásai. Például egy konferenciára beülve valószínűleg nem arra számítana az ember, hogy az előadó egy „Hey AIESEC!” kiáltással köszönti a résztvevőket, arra meg pláne nem, hogy a hallgatóság egy emberként üvölti vissza válaszként, hogy „What’s up?!”

Mivel fiatalok vagyunk, így a tanulás és a munka mellett a szórakozás és a buli is elfér. Első nap minden Helyi Bizottság delegációja kivonul a saját színeiben és bemutatkozik – méghozzá egy saját koreográfiával, vagy úgynevezett roll call-lal. Az esték pedig hajnalig tartó bulikkal zárulnak, ahol a vállalkozó szelleműek elsajátíthatják a többi Helyi Bizottság táncát is – bár ebben az esetben nem sok alvásra számíthatnak, így másnap egy kisebb kihívás lesz az aktív figyelem is.:)

De amitől igazán különleges ez a konferencia, az a National Excellence Training, vagyisNExT, ami a második napon került megrendezésre. Ezen a napon nemzeti támogatóink ellátogatnak hozzánk, hogy találkozzanak a jövő generációjával különböző előadások és workshop-ok keretében. Így sok hasznos dolgot megtudhattunk a különböző vállalatok működéséről, hogy mégis mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres start-up céget indítson, illetve a vállalatok jelenlegi munkaerő keresletéről is képet kaphattunk. Továbbá hallhattunk előadásokat arról, hogyan érdemes használni az online felületeket, mit is jelent a vásárló orientáció vagy hogyan is néz ki konkrétan az ellátási lánc egy multinacionális vállalatnál. Az itt megszerzett tudás nem csak érdekes, hanem olyan ismereteket sajátíthatunk el velük, amelyeket a mindennapi munkánk során is alkalmazhatunk. Partnereink pedig jobban megismerhetnek minket, hiszen a munkáltatók számára is fontos, hogy tisztában legyenek a jövő generáció igényeivel és képességeivel. A nap fénypontjának mégis a gálavacsora számított, amikor is minden résztvevő felölthette a legszebb koktélruháját illetve öltönyét, hogy a vacsora ideje alatt támogató partnereinkkel kevésbé kötött módon ismerkedhessenek.

A harmadik napon az újoncoknak és a tapasztalt tagoknak, csapatvezetőknek külön foglalkozásban vettek részt. Az új tagok a mindennapi munkájuk során alkalmazott folyamatokat ismerhették meg bővebben, míg a szervezetben már régebb óta tevékenykedő résztvevők további workshop-okon vehettek részt. Itt is sokszínű volt a témaválaszték: stressz kezelés, hatékony időgazdálkodás, különböző személyiség típusok kezelése, online felületek használata, illetve a munkafolyamatainkat szorosabban érintő témák is előkerültek, csak hogy néhányat említsek közülük. Természetesen ezen felül számos más előadással találkozhatunk egy konferencián, melyek elgondolkodtatnak, megoldásokat keresnek, tettrekészségre és céltudatosságra nevelnek, hogy együtt küzdhessünk egy közös nagy célért.

Ahogyan már említettem, egy konferencia a kapcsolatokról is szól. Itt találkozhatunk végre a más iskolából, városból jött barátainkkal, vagy új ismeretségeket köthetünk. De egyik esetben sem feledkezhetünk meg az utolsó napon kedves kis üzenetek írásáról, úgynevezett sugarcube-okról. Mindenki a saját nevével ellátott kis borítékot talál a falra kiragasztva, amelyekbe ismerőseink beledobhatják üzeneteiket. Viszont nem ér belenézni, ameddig haza nem érünk! ;)

Ez után a 4 tartalmas nap után ugyan kifáradva értünk haza, de egy kiadós alvás után újult erővel és a konferencián szerzett új tudással és nagy adag motivációval vetettük bele magunkat a munkába.

Kinga

 

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Powered by BGF KVIK HÖK