NYATA 2015- több, mint egy szakkolis találkozó, egy igazi kaland!

2015.10.23 20:58

NYATA 2015- több, mint egy szakkolis találkozó, egy igazi kaland!

 

2015. augusztus 4-én, nem túl korán, útra kelt két autóbusz a Stadionoktól telis-tele szakkollégistákkal, hogy megismerkedjenek egymással, művelődjenek, megismerjék Kolozsvárt és új ötleteket gyűjtsenek, valamit, gondolatokat cseréljenek egymással. Köztük  volt Subicz Anett, Bodó Bence és Ótott Kristóf és jómagam a BGF KVIK Gundel Károly Szakkollégium képviseletében.

Kisebb késés és egy rövid megálló után a Királyhágónál, a Boncza-birtok, Bánffyhunyad nevezetes, csicsás cigány palotái mellett elhaladva, este fél 9 körül megérkeztünk Kolozsvárra, a Hasdeu negyedbe, elfoglalva főhadiszállásunkat, az Universitatea Babes Bolyai Caminul 7-es számú leánykollégiumát, ahol a Mikó Imre és Rajk László szakkollégiumok tagjai már izgatottan vártak minket. Mátyás király hollóival teli parkra nézett az ablakunk, ahol még tyúkok is szaladgáltak. Az elhelyezkedés, berendezkedés után átmentünk a Facultatea de Geografie épületébe, ahol megkaptuk a finom vacsoránkat, jól is esett a hosszú út után a rántotthús krumplipürével, vetekedett anyukáméval.

Vacsora után rögtön kezdetét vette a City Tour Night, azaz a város esti felfedezése különböző csapatokban, különféle játékos feladatokkal. Mindössze 6 feladatot teljesítettünk, 6 helyszínen, és bár a leggyorsabbak és legkreatívabbak voltunk, mégsem mi győztünk. De hát a részvétel a lényeg. A 6 állomás pedig: Mátyás király háza- itt minden csapattagnak 2 mondatot kellett mondania a híres, igazságoskirályunkról. Ezután tovább haladtunk egy magyarok által közkedvelt kávézóba, ahol a feladatunk egy telefonszám megszerzése volt egy rúzsfoltos papírzsebkendőn. Miután a telefonszámot hamar megszereztük, elindultunk a Mátyás Király szoborhoz, ahol mi magunknak kellett megformálnunk egy szoborcsoportot- én voltam az igazságos Mátyás! :) A szobor után a Szent Mihály templom felé vettük az irányt, ahol pedig egy csapat-szelfit kellett készítenünk Szent Mihály szobrával. Később a Központi Parkban a Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa alkalmából felállított, hatalmas „CLUJ” felirattal, a csapattal és egy idegen párral kellett lefotózkodnunk. Ez se jelentett kihívást számunkra. Végül pedig a Magyar Opera új épületénél kaptunk egy Activity jellegű feladatot, egy perc alatt minél több kártyán lévő, Kolozsárral kapcsolatos fogalmat kellett körülírnunk.

A kincses város felfedezése után kezdetét vette az esti buli, amit szintén a magyarok egyik kedvenc helyén, a kétszintes Bleriot-ban rendeztek meg: fent sör, beszélgetések, kacagás, lent pedig tánc és buli ezerrel.

 

Másnap 9-kor keltünk,reggeliztünk, és az ünnepélyes megnyitó után kezdetét vette a találkozó szakmai része, az előadások. A fő téma az oktatás volt. Elsőként Kakas István, a Szentágothai János Szakkollégium tagja beszélt a gimnáziumi oktatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Őt követte őt követte szintén ebből a szakkolégiumból Kárász Krisztián, a latin nyelv oktatásának múltjáról és jelenéről tartott előadásával, majd Kovács Péter tartott előadást Szakkollégisták a hallgatói közéletben címmel, a Kerényi Károly Szakkollégiumból. Utánuk egy helyi előadó következett: Simon Levente a Babes-Bolyai Tudomány Egyetemről, témája pedig A magyarországi szakkollégiumi struktúra erdélyi magyar leképződései: közös pontok és különbségek. Őt Szabó János követte, kinek témája a tehetségdiagnosztikai trendek a nemzetközi horizonton. Szentirmai Veronika azSZTE Eötvös Lóránd Szakkollégium tagja az egyetemválasztás a gimnázium végén témában tartott előadást. Varga Viktor a Jánossy Ferenc Szakkollégiumból a szakkollégiumok küldetéséről és az értelmiség mibenlétéről mesélt nekünk. Ábrahám Zsolt Rajk Lászlós szakkollégista az esettanulmány alapú oktatás magyarországi lehetőségeiről beszélt. A szintén Rajkos Tóth Barnabás a szegregáció és szelekció témában bővítette ismereteinket. Ebéd után a workshopok vettékkezdetüket különböző témákban, ezek sorra: Híd a közoktatás és a felsőoktatás között; Tehetségkoncepciók és tehetségdiagnosztika a nemzetközi horizonton; Tanári kontraszelekció, életpálya; Ahova születtél, ott is maradsz. A mobilitás hiánya a magyar oktatási rendszerben; Erdélyi oktatás. Ezután egy vita következett a szegregált oktatásról. Ez egészen fél 6-ig tartott, utána szabadidőt kaptunk. Este nyolckor finomat vacsoráztunk, majd jóllakottan 10 körül átmentünk a Bleriotba.

Augusztus 6-án a reggeli után újabb előadások kezdődtek, melyek központi témája nemzetünk gazdasága volt. Elsőként Pavelka Alexandra, a Janos Pannonius Szakkollégium növendéke beszélt nekünk a magyarországi belső migrációról-leszakadó régiók kérdéséről. Őt követte a debreceni Kiss László, aki Magyarország és a határmentiség (a határok gazdasági szerepének átalakulása) témában tartott nekünk előadást. Kárpáti András Rajkos előadó a megújuló energiaforrások politikai gazdaságtanáról beszélt nekünk. Őt követte a Szentágothais Rigó Bálint Magyarország energiaellátása témában. Végül pedig Anda Géza Pál a Simonyi Károly Szakkollégium tagja zárta az előadásokata Mi a szerepe az infrastruktúrának a versenyképességben? című előadásával. Az előadások után a szokásos kerékvágáshoz híven következett az ebéd, majd a workshopok a következő témacímekkel: Kivándorlás, Az Európai Unió gazdasági vetületei a Kárpát-medencében, Gazdasági példaképeink a régióban, Vállalkozik a generációnk. Ezeket követte a vita, mely a gazdaságpolitikáról szólt.A vitát rövid szabadidő, majd nyolckor a szokásos, finom vacsora követte, 10-től pedig mulattak a szakkollégisták.

 

Az Augusztus 3-i nap a geopolitikáról és a nemzetek együttéléséről szólt. A 9 órási reggeli után 10-kor az első előadónk Fodor János volt, aki egy igazán érdekes témával várt bennünket, melynek címe: Román-magyar diplomáciai kapcsolatok a szocializmusban és ezek hatása. Őt követte Krajcsír Lukács Közel-Keletről szóló előadása. Maradtunk a témánál, ám Szalai Máté egy egészen más szemszögből közelítette meg a Közel-Keletet. Ilyés Márton viszont egy kicsit tovább ugrott a térképen, és a Kárpát-medencei identitásról illetve nemzetpolitikáról mesélt nekünk. Balogh Brigitta, a Pécsi Tudományegyetem hallatója egy szintén aktuális, ám el nem hallgatható témát választott: ’A vitatott Koszovót’- előadásából kiderült, hogy Koszovónak csöppet sem érte meg leválni Szerbiától. Az előadásokat szokásosan ebéd, workshop, illetve vita követte. Ezek rendre: A workshop: Magyarország, Oroszország, Ukrajna, és Kelet-Európa biztonságpolitikája- NATO, Közel-Kelet, bevándorlás. A vita kérdése pedig: Mit jelent magyarnak lenni? A vitát most rendhagyóan méta követte, majd a szokásos jóllakás után jött a buli, hát hol máshol, ha nem a Bleriotban? Előtte azonban elmentünk egy kocsmatúrára, ahol 4 remek, különleges, magyarok által kedvelt kocsmát látogattunk meg: az Insomniát, ami a magyar Instantra hasonlít, egy kicsi, rock-kocsmát, melynek neve La Tevi Pub. A Zorro után, végül a 4. kocsma a The Soviet nevű hely volt, ahol a névből már könnyen következtethetünk arra, hogy a dekoráció, az enteriőr csupa szovjet, orosz, piros, cirill betűs lesz. Arról nem is beszélve, hogy az itallap is ezalapján készült: Lada Colada, Sex on the Tundra, Lenin kedvence, stb.

 

Augusztus 8-án a Társadalmunk rétegei és kihívásai témát boncolgattuk,, az előadásokat a Rajkos Főző Zsolt kezdte meg a Szavazói csoportok a mai Magyarországon című előadásával, majd utána következett büszkeségünk, Bodó Bence, a BGF Gundel Károly Szakkollégiumból a Hova tovább, magyar falu? törekvések és gyakorlatok a fenntartható falvakért című előadásával, melyen nagy sikert aratott. Bencét a Társadalomelméleti Kollégium előadója, Gonda Ági követte, aki megismertette velünk, hogy mégis kisbetű áll a boldogság, és mi köze a társadalmi rétegződéshez. Utána megint egy Rajkos szakkollégista adott elő, ezennel Hayes Lukács beszélt nekünk a Deviáns magyarokról, őt pedig Habadás Kitti és Mohácsi László, a BGF Külker Szakkollégium tagjai követték, akik témája pedig az ADHD- A figyelem középpontjában volt. Utánuk Bacsa Tamás a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégiumból adott volna nekünk elő a középosztály mítoszáról, ám ez az előadás sajnos kimaradt, helyette viszont egy Rajkos, Révész Sándor beszélt nekünk az kisbetű drogproblémákról a vidéki településeken. A nyolcadikai workshopok: Szegénység, Kettészakadt társadalmak, Létezik-e középosztály, Generációk helye a társadalomban, Nemi szerepek és családpolitika, Kisebbségprobléma. Ezt az utolsó NYATA vita követte, majd vacsoráztunk és megtartottuk a záróbulit.

Ezeken kívül a szabadidőnkben, szerveztünk két programot is az új barátainkkal: először ellátogattunk a gyönyörű Nagyszebenre, a másik kirándulásunk pedig a tordai sóbányál volt. Mindkét túra rendkívüli tapasztalatokkal, csodaszép, lélegzetelállító látnivalókkal, feledhetetlen élményekkel és életre szóló barátságokkal gazdagította életünket. Máris a következő utakon járt a fejünk. Összeismerkedtünk a BGF külker szakkolijával, a Rajkosokkal, a győri szakkolisokkal, pécsiekkel és még sokan másokkal.

 

Augusztus 9-én már sajnos arra keltünk, hogy mint egyszer minden jónak, a NYATÁNAK is vége szakadt. Így szomorúan nekikezdtünk az összecsomagolásnak, a búcsúzkodásnak, megreggeliztünk, majd 12 órakor elindultunk Budapest felé. Azóta is rengeteget gondolok a NYATÁRA, minden nap beszélek az ott szerezett, új győri, soproni, pesti, és többi barátommal és már szervezzük a következő közös találkozást, kirándulást, a következő évi NYATÁT pedig várva-várjuk. 

Írta: Répászky Márk

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode