Tanulási tippek

2015.10.20 19:49

Közelegnek a Zh-k és azt sem tudod, hogy kezdj neki az időközben felhalmozódott tananyagnak? Eleged van a magolásból? Ne aggódj! Segítünk neked! Csak vegyél egy nagy levegőt és nyugodj meg szépen! Nincs semmi veszve, de akkor most neki kell kezdened. Nincs kifogás (focimeccs, sörözés a haverokkal és társai). Néhány napról van csak szó… Ennyi időre kell a kitartásotok és meglátjátok mennyivel jobb lesz, hogy nem vizsgaidőszakban kell majd szívni a saját hanyagságotok miatt. De hogy valóban segítsek nektek, összeállítottam egy 5 pontos listát, amit követve viszonylag hamar túleshettek ezen a kevésbé kellemes elfoglaltságon ;)

Véleményem szerint felesleges tovább húzni a szót, jöjjön hát az 5 tipp:

1.      Ne akarjatok mindent egyszerre megtanulni!
Tudom, egy nap alatt jó lenne túlesni mindenen. Legszívesebben én is ezt tenném, de ez egyáltalán nem célravezető. Ez olyan, mintha semmit sem csináltál volt. Hagyj időt magadnak. Legalább 3 nap kell, hogy 4-5 tantárgyat megtanulhass. 3 nap pedig tényleg nem a világ vége. Ha koncentrálsz, és tényleg arra figyelsz, amit csinálsz, menni fog!
 

2.      Ne hagyd az utolsó napokra!
Tudom, nagyon kecsegtető a majd megtanulom… nem! Ez megint olyan öreg hiba, amit sokszor elkövetnek. Ha mindent utolsó pillanatokra hagysz, akkor annak kapkodás lesz a vége… legvégül pedig azt veszed észre, hogy hiába tanultál semmit nem tudsz. Nem véletlen. A tanult anyagnak ugyanis idő kell, még leülepszik.
 

3.      Tarts szüneteket a tanulás alatt!
Nem lehet úgy tanulni, hogy 4-5 órát a tananyag felett görnyedsz. Ezzel csak arra mész, hogy semmire nem fogsz emlékezni abból, amit elolvastál. Jó tanács, hogy minimum 2 óránként tarts egy hosszabb, 15-20 perces szünetet, hogy egy kicsit felállhass, mozoghass vagy akár meghallgathasd néhány kedvenc zeneszámod.
 

4.      Ismételj!
Ha egy bizonyos mennyiségű anyagrészt megtanultál, érdemes újra feleleveníteni az olvasottakat.  Ezt teheted hangosan, de akár magadban is. Lényeg az, hogy tényleg odafigyelve és alaposan olvasd át még egyszer az anyagot, hogy biztos lehess tudásodban.
 

5.      Készíts rövid vázlatot!
Nem kellenek hosszú mondatok csak bizonyos hívószavak.  Két – három könyv esetén amúgy sem azon leszel, hogy minél többet kiírj, hanem hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel a lehető legtöbb tudást szerezd meg. Ehhez pedig ez egy nagy segítség.


+1 tanács:
Ne keverd a tantárgyakat!

Ezt úgy értem, hogy ne azt csináld, hogy 2-3 órát mondjuk Gazdaságtörténetet, majd utána Művelődéstörténetet tanulsz, mert könnyen lehet, hogy a tananyag a fejedben összekeveredik és a végén nem tudod, majd melyik tantárgyhoz melyik információ tartozik.

Most, hogy a végére értük eredményes tanulást és kiváló vizsgaeredményeket kívánok nektek!
1 hét kitartás és utána újra jöhetnek azok a feledhetetlen BGF-es bulik. 

Brigitte

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode