Újra ProGasztro Klub

2016.10.18 14:00

M E G H Í V Ó

a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGasztro Klubjának összejövetelére

2016. október 27.

Az előadások 15: 00-tól kezdődnek a 3. előadóban

 

Harmadik évad második klubösszejövetelének mottója:

A szakmai munka hivatás és szerelem

 

Vendégeink lesznek:

 

Buday Péter - mesterszakács

Akit az új kihívások hoznak lázba, a megvalósításban pedig maximalista.

 

Dely Géza

Nem Adom Fel Alapítvány Kuratóriumának elnöke

Lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudja kihozni magából.

 

Réfi Oszkó Dorottya

kereskedelmi igazgató, tulajdonos

Microcosmos DMC

Minden vágya, hogy a külföldi turisták beleszeressenek Magyarországba.

 

Vida Péter – borász, Szekszárd

Csak kevesen tudnak olyan áhítattal és professzionálisan beszélni szőlőről és borról, mint ő.

 

 

Vendégeink 15-20 perces előadásai után kötetlen találkozó, beszélgetés,

egy kis ízelítő falat, egy korty bor, egy kis szellemi táplálék

a „SZÍNES”-ben.

 

A Klubdélutánon való részvétel regisztrációhoz kötött,

Regisztrálni a progasztro.team@gmail.com e-mail címen lehet

Várunk mindenkit szeretettel!

 

ProGasztro Team                  BGE Turizmus Intézeti Tanszék

 

 

Buday Péter mesterszakácsot, chefet sokan talán csak a TV-ből ismerik, de csak kevesen tudják, hogy éppen 20 éves kemény szakmai pálya után került a képernyőre.

Mind középfokú, mind felsőfokú tanulmányai során szakácsnak készült, és a már akkor is jó hírű Alabárdos étteremben kezdete meg szakmája gyakorlását 1983-ban, ahol 4 évet töltött. 1989-ben már részlegvezető az ötcsillagos Átrium Hyatt Hotelben  (ma Hotel Sofitel), majd a 90-es évek kiemelkedő éttermei következtek a Légrádi, a Kisbuda Gyöngye és a Remíz. Közben két rövid külföldi kitérőt is tett Németországban és Svájcban. A Remíz és a Kisbuda Gyöngye éttermek chefjeként éveken keresztül a magyarországi Top 10 éttermek közé tartoztak a Konyhaművészet magazin által indított megmérettetésben, a 90-es évek végén.  Szakmai sikerei alapján kapta tehát az első felkérést TV műsorba. Kitűnő érzékkel mutatatta be a mindennapok háziasszonyainak, hogy mit is jelent a kreativitás a konyhában, az egyszerű alapanyagokból is lehet készíteni újat, mást, mint a megszokott fogások. Elkötelezett hívévé vált az egészséges táplálkozásnak, és annak, hogy már a gyermekkorban meg kell ismerni az igényes és ízletes étkezést. Elindítója volt a Minta menza programnak, az iskolai étkezés megreformálásának. Gasztronómiát oktatott a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán, és a mai napig is szívesen vállal részvételt fellépőként, vagy zsűritagként olyan gasztronómiai rendezvényeken, ahol kreativitását és elkötelezettségét bemutathatja.

 

 

Az eredetileg építész végzettségű Réfi Oszkó Dorottya 1990-ben váltott pályát és csatlakozott az 1989-ben alapított Microcosmos utazási irodához, mely alapítása óta kizárólag külföldi üzleti turisták Magyarországra történő beutaztatásával foglalkozik.  2000 óta társtulajdonosa is a Microcosmos DMC (Destination Management Company), és fő feladata a külföldi partnerek, turisták számára vonzó ajánlatok kidolgozása, értékesítése, az itthoni lebonyolítás irányítása. Emellett aktív szerepe van a cég értékesítési és marketing tevékenységében. A külföldi utazásszervezők körében az egyik legismertebb és legelismertebb magyar beutaztató iroda. Turisztikai kiállításokon, vásárokon, börzéken is aktív résztvevők, nemcsak saját ajánlataikat, hanem Magyarországot, mint desztinációt is igyekeznek népszerűsíteni minden lehetséges eszközükkel.

 

 

 

 

Dely Géza a Nem Adom Fel Café&Bar egyik létrehozója. (Budapest első, fogyatékos emberek által működtetett kávézója és étterme)

A Nem Adom Fel Alapítvány Kuratóriumának elnöke

1994-ben polgári szolgálatosként (a sorkatonai szolgálat helyett választható alternatív megoldás volt) került közel a fogyatékos emberekhez. Ez a találkozás meghatározta későbbi hivatásválasztását. 2006-ban a fogyatékos fiatalok által az utcai zenélésből gyűjtött 400.000 Ft alaptőkével fogyatékos barátaival és kollégáival közösen alapította meg a Nem Adom Fel Alapítványt.

Ma az Alapítványnak több, mint 100 dolgozója van. Fogyatékos emberek tehetségét, képességeit kibontakoztatva működteti a Nemadomfel Együttest, a Never Give Up Gospel Kórust, egy professzionális trénercsapatot, takarító és kertgondozó csoportot, de emellett vidéken „Nemadomfel házakat” tart fenn a hátrányos helyzetű és roma gyerekek társadalmi beilleszkedését elősegítendő, illetve nagyszabású szemléletformáló rendezvényeket szervez. Az Alapítvány legutóbb Nick Vujicic, a világhírű végtagok nélkül született motivációs előadó és prédikátor magyarországi látogatását szervezte meg, aki 3 előadáson több, mint 10.000 ember előtt beszélt a Tüskecsarnokban. Jelmondatuk. „Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, ha örömmel és nyitott szívvel fordul a világ és mások felé!”

 

 

  A Nem Adom Fel Café & Bar Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol maguk a fogyatékossággal élő, és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. A kávézóban dolgozó csapat nagyon színes és sokoldalú egyéniségekből áll, akikre egytől egyig jellemző a „nemadomfel lelkület”, azaz hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudja kihozni magából. A kávézó mindamellett, hogy egy alternatív foglalkoztatási lehetőség megváltozott munkaképességű személyek számára, olyan integrált közösségi tér és kulturális programok befogadó helyszíne is egyben, amely lehetőséget teremt mindenkinek az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatok kialakítására, ápolására. Egy olyan hely, ahol mindenki megtalálja a helyét és ahol mindig szeretettel fogadják a betérő vendégeket. 

 

„A szőlő és a bor Isten ajándéka” – vallja Vida Péter szekszárdi borász, aki középiskolás korában a család 600 négyszögöles szőlőjében kezdte el megismerni e csodás növényt. . Elhatározta, hogy a helyi borversenyen benevezi a család kadarka borát, édesapja nevén, persze ezt úgy tette, hogy senki se tudta. Az egyik vasárnap reggelén édesapja a helyi újságot olvasta, és nagy betűkkel hozták, hogy az első helyen végzett Vida Sándor kadarkája. Édesapja nagyon szigorú ember volt, de akkor megcsillant a könny a szemében. Magához ölelte és azt mondta: "Meglátod, még ezt az Úr meghálálja". Ez a szülői gondolat ismét megerősítette abban, hogy a borral érdemes foglalkozni.

A talaj, a növény és a nap teremtette meg az emberiség számára az élet lehetőségét. Nagyon fontos lenne, hogy erre a kincsre az ember vigyázzon. – vallja a borász.

Jelenleg 20 hektár a családi birtok, a Bakta, Baranyvölgy, Hidaspetre, Lisztesvölgy, Virághegy dűlőkben. Központja, a város szívéhez közel fekvő Bakta dűlőben épült fel, ahol a feldolgozó mellett egy hangulatos borkóstoló termet és teraszt is kialakítottunk a vendégeinknek.

2011-ben a szakmai közvélemény és a Magyar Borakadémia az Év Bortermelőjének választotta.

Vissza

Elérhetőség

BGE KVIK HÖK
1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
I. em. 108/A HÖK Iroda

+36 1 374 6221
+36 1 374 6245
+36 1 374 6246

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode